Derfor ligger dit næste hus i Malaga

Flere og flere danskere vælger at udleve sommerhusdrømmene, eller pensionen, i det sydeuropæiske, nærmere bestemt Sydspanien, frem for de velkendte danske sommerhusområder. 

Man kan ikke fortænke nogen i projektet: I Spanien er der oftest godt vejr, maden er fremragende, og det azurblå vand kan fortrylle enhver. Men at købe bolig i Spanien er langt fra lige til. Så hvor skal du egentlig starte med hele projektet, hvad skal du vide, og hvor kan du få hjælp? 

Det kan denne korte guide give dig et nærmere svar på.

Kort og godt om boligkøb i Spanien

Med et hus, eller en feriebolig, i eksempelvis Malaga behøver du aldrig at bekymre dig om, om hotellerne har plads, eller om priserne er steget. Det står dig forholdsvist frit for at rejse ned til dit eget hjem, når det passer dig. 

Valget af by bestemmer naturligvis også prisen på din bolig: Jo flere turister der er, jo dyrere vil boligen være. Overvej derfor nøje, hvor du gerne vil bo. 

En god plan kan være at holde godt øje og lave din egen research, inden du sætter hele boligkøbsprocessen i gang. Hold derfor øje, næste gang du rejser til Sydspanien – eller Malaga, for at holde os ved eksemplet. 

Find ud af, om du bedst kan lide kyststrækningerne eller hellere vil mere ind i landet. Er du ligeglad med, at der er mange turister i det skønne Malaga, eller vil du hellere være i fred? Alt det spiller ind, når du skal i gang med at lede efter bolig. 

Forbered dig, inden du køber hus i Malaga

I forlængelse af dén pointe er det derfor en rigtig god idé at forberede sig ordentligt. Ikke blot for din egen skyld, men også for ejendomsmæglerens skyld. 

Sidstnævnte kan nemlig meget nemmere hjælpe dig, hvis du har lagt en god handlingsplan for dit boligkøb og er velovervejet i forhold til budget og placering. Det betyder samtidig også, at du skal have undersøgt mulighederne for netop ejendomsmæglere. 

Skaf dig en god og pålidelig mægler, som bedst kan hjælpe lige præcis dig med dine behov. 

En anden vigtig måde at forberede sig på et boligkøb i Spanien er ved at skaffe en god advokat. Du tænker måske, at du er en bolighaj i Danmark, men i Spanien gælder nogle helt andre regler. En advokat kan grundlæggende hjælpe dig med at gennemskue boligmarkedet i Malaga og sørge for, at du ikke bliver fældet af uforudsete udgifter såsom hæftelser, gæld på grunden, byggetilladelser eller andre ’skjulte’ eller snørklede regler, du måske ikke var så grundigt forberedt på. 

Det kan i høj grad være din investering værd på den lange bane. 

Hvilke praktiske regler gælder for boligkøb?

Som nævnt er der flere regler, som adskiller det spanske boligmarked fra det danske, og som du skal have styr på, inden du begiver dig ud i boligjagten. Blandt andet skal du have et såkaldt NIE-nummer, som svarer til det danske CPR-nummer. 

Skaffer du ikke sådan et, betyder det ekstra udgifter ved underskrivelse af skødet. Nummeret skaffer du gennem den lokale politistation i dit valgte område. Det er dog en tidskrævende proces, og ansøgningen er på spansk, så bestil gerne en tid, og alliér dig med en, som kan hjælpe dig. Der findes eksempelvis et hav af konsulenter, som specialiserer sig i dette.

Derudover skal du være afklaret med, hvor mange dage du vil bo i det spanske. Hvis dét tal overstiger 183, skal du registreres som ’Residencia’ – beboer – også selvom dagene er usammenhængende. Endnu en god grund til at skaffe en god advokat, som kan hjælpe dig med denne proces.

Du kan læse mere her, om de ting der skal ordnes inden du tager skridtet fuld ud.

Skriv en kommentar